Pstrąg po królewsku

Składniki

  • 4 małe pstrągi
  • 2 szklanki białego wina
  • 20 dag selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 por
  • 2 łyżki bułki tartej
  • słodka mielona papryka
  • kminek
  • cytryna

Przygotowanie

Pstrągi sprawić, pokroić na dzwonka i osuszyć.

Dzwonka obtoczyć w papryce, posypać solą, pieprzem i kminkiem.

Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć dzwonka z obu stron na złoty kolor.

Podlać białym winem i włożyć na 10 minut do gorącego piekarnika.

W tym czasie pędy selera pokroić na kawałki o długości 10 cm.

Sparzyć wrzątkiem i osączyć.

Por pokroić w cienkie paski.

Powiązać nimi pęczki łodyg selera.

Gotowego pstrąga podawać z selerem, polanego stopionym masłem z bułeczką tartą oraz plasterkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *