Składniki
- 4 małe pstrągi
- 2 szklanki białego wina
- 20 dag selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 1 por
- 2 łyżki bułki tartej
- słodka mielona papryka
- kminek
- cytryna
Przygotowanie
Pstrągi sprawić, pokroić na dzwonka i osuszyć.
Dzwonka obtoczyć w papryce, posypać solą, pieprzem i kminkiem.
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć dzwonka z obu stron na złoty kolor.
Podlać białym winem i włożyć na 10 minut do gorącego piekarnika.
W tym czasie pędy selera pokroić na kawałki o długości 10 cm.
Sparzyć wrzątkiem i osączyć.
Por pokroić w cienkie paski.
Powiązać nimi pęczki łodyg selera.
Gotowego pstrąga podawać z selerem, polanego stopionym masłem z bułeczką tartą oraz plasterkami cytryny.