Płocie w cebuli

Składniki

  • 1/2 kg dorodnych płoci
  • 1 duża obrana i pokrojona cebula
  • 3 pozbawione nasion, drobno pokrojone pomidory
  • 5 obranych posiekanych ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • oliwa
  • woda
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie

Ryby sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i skrzela, dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić i odstawić na 30 minut.

Każdą rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie, obsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku, odłożyć.

W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać pomidory i przyprawy, podlać wodą, dusić aż składniki zmiękną.

Na patelni ułożyć ryby, przelać na nie przygotowany sos i podgrzewać kilka minut.

Podawać na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *