Składniki
- 1/2 kg dorodnych płoci
- 1 duża obrana i pokrojona cebula
- 3 pozbawione nasion, drobno pokrojone pomidory
- 5 obranych posiekanych ząbków czosnku
- 1 jajko
- oliwa
- woda
- sól
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie
Ryby sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i skrzela, dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić i odstawić na 30 minut.
Każdą rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie, obsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku, odłożyć.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać pomidory i przyprawy, podlać wodą, dusić aż składniki zmiękną.
Na patelni ułożyć ryby, przelać na nie przygotowany sos i podgrzewać kilka minut.
Podawać na gorąco.