Płastuga po jawajsku

Składniki

  • 4 płastugi bez skóry
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 czerwone papryki pepperoni
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Rybę opłukać i osuszyć.

Usunąć ciemne części i wystające z boku ości.

Czosnek przekroić na pół i roze­trzeć.

Wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką cukru, włożyć ry­bę, marynować, od czasu do czasu obracając.

Rybę ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego grilla, w połowie piecze­nia obrócić, od czasu do czasu sma­rować marynatą.

Z papryki usunąć nasiona, pokroić w cienkie krążki, wymieszać z 1 łyż­ką cukru i sokiem z cytryny.

Kiedy cukier się rozpuści, dodać 2 łyżki sosu sojowego.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *