Placuszki rybne

Składniki

  • 1 kg filetów rybnych
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 bułki
  • cebula
  • około 2 szklanki bułki tartej
  • 200 ml śmietany 30-proc.
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Bułki zalewamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na maśle, wbijamy rozkłócone jajka i smażymy jajecznicę.

Rybę przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, jajecznicę, masło i doprawiamy. Wsypujemy 1/2 szklanki bułki tartej, wyrabiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoto.

Śmietanę możemy zastąpić mlekiem. Placuszki rybne najlepiej smakują z ziemniakami i surówką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *