Pizza ze szprotkami

Składniki

  • ciasto na spód do pizzy

Wierzch:

  • puszka podwędzanych szprotek w oleju (ok. 20 dag)
  • 20 czarnych oliwek bez pestek
  • czerwona cebula
  • 20 dag startej mozzarelli

Sos:

  • puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziół (bazylia, oregano, tymianek)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Szprotki osączyć, oliwki i cebulę pokroić na plasterki, cebulę podzielić na pierścionki.

Ciasto posmarować sosem, ułożyć na nim rybki, oliwki i cebulę, posypać mozzarellą.

Upiec w gorącym piekarniku.

Sos: czosnek oczyścić, przekroić na pół, podsmażyć na oleju, wyjąć.

Do zaromatyzowanego oleju włożyć pomidory i wsypać zioła, dusić, aż nadmiar płynu odparuje.

Doprawić pieprzem i solą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *