Składniki
- ciasto na spód do pizzy
Wierzch:
- puszka podwędzanych szprotek w oleju (ok. 20 dag)
- 20 czarnych oliwek bez pestek
- czerwona cebula
- 20 dag startej mozzarelli
Sos:
- puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- łyżka oleju
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziół (bazylia, oregano, tymianek)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Szprotki osączyć, oliwki i cebulę pokroić na plasterki, cebulę podzielić na pierścionki.
Ciasto posmarować sosem, ułożyć na nim rybki, oliwki i cebulę, posypać mozzarellą.
Upiec w gorącym piekarniku.
Sos: czosnek oczyścić, przekroić na pół, podsmażyć na oleju, wyjąć.
Do zaromatyzowanego oleju włożyć pomidory i wsypać zioła, dusić, aż nadmiar płynu odparuje.
Doprawić pieprzem i solą.