Pierogi z łososiem norweskim

Składniki

  • 15 dag mąki
  • żółtko
  • oliwa
  • sól

Farsz:

  • 15 dag fileta z łososia norweskiego bez skóry
  • 15 dag fileta z wędzonego łososia norweskiego
  • mała cebula
  • 5 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Suszone pomidory osączyć, posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Koperek posiekać. Zmielić oba rodzaje łososia, wymieszać z pomidorami, cebulą, koperkiem, doprawić solą i białym pieprzem.

Zagnieść ciasto z mąki, żółtka, szczypty soli i około 1/2 szklanki wody z łyżką oliwy. Cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce farszu. Zlepić mocno brzegi, formując pierogi.

Zagotować dużą ilość wody, posolić. Wkładać partiami pierogi, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, gotować jeszcze 2-3 min. Podawać z wody polane oliwą, ozdobione suszonymi pomidorami i rukolą lub zrumienione na tłuszczu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *