Składniki
- 15 dag mąki
- żółtko
- oliwa
- sól
Farsz:
- 15 dag fileta z łososia norweskiego bez skóry
- 15 dag fileta z wędzonego łososia norweskiego
- mała cebula
- 5 dag suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Suszone pomidory osączyć, posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Koperek posiekać. Zmielić oba rodzaje łososia, wymieszać z pomidorami, cebulą, koperkiem, doprawić solą i białym pieprzem.
Zagnieść ciasto z mąki, żółtka, szczypty soli i około 1/2 szklanki wody z łyżką oliwy. Cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce farszu. Zlepić mocno brzegi, formując pierogi.
Zagotować dużą ilość wody, posolić. Wkładać partiami pierogi, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, gotować jeszcze 2-3 min. Podawać z wody polane oliwą, ozdobione suszonymi pomidorami i rukolą lub zrumienione na tłuszczu.