Pieróg rybny

Składniki

  • 80 dag filetów ryby morskiej
  • 25 dag mąki żytniej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 6 dag masła
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 jajko
  • żółtko
  • smalec
  • 20 dag słoniny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Szklankę wody wlać powoli do zmieszanych obu gatunków mąki, ciągle mieszając.

Dodać stopione masło, trochę soli i wyrobić ciasto.

Rozwałkować je, złożyć na pół i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Pokrajaną w sporą kostkę słoninę przesmażyć razem z cebulą na patelni, po czym przepuścić przez maszynkę, dodając filety rybne.

Masę wymieszać ze śmietaną, żółtkiem, solą i pieprzem.

Ciasto jeszcze raz rozwałkować, nadając mu formę prostokąta.

Na nim ułożyć wałek z farszu, brzegi ciasta zlepić.

Posmarować rozbełtanym jajkiem.

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 1,5 godziny, często smarując wierzch ciasta smalcem.

Po upieczeniu pokrajać na plastry, polać stopionym masłem i podawać na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *