Składniki
- 80 dag filetów ryby morskiej
- 25 dag mąki żytniej
- 20 dag mąki pszennej
- 6 dag masła
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 jajko
- żółtko
- smalec
- 20 dag słoniny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Szklankę wody wlać powoli do zmieszanych obu gatunków mąki, ciągle mieszając.
Dodać stopione masło, trochę soli i wyrobić ciasto.
Rozwałkować je, złożyć na pół i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Pokrajaną w sporą kostkę słoninę przesmażyć razem z cebulą na patelni, po czym przepuścić przez maszynkę, dodając filety rybne.
Masę wymieszać ze śmietaną, żółtkiem, solą i pieprzem.
Ciasto jeszcze raz rozwałkować, nadając mu formę prostokąta.
Na nim ułożyć wałek z farszu, brzegi ciasta zlepić.
Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 1,5 godziny, często smarując wierzch ciasta smalcem.
Po upieczeniu pokrajać na plastry, polać stopionym masłem i podawać na gorąco.