Pieczony dorsz ze słoniną

Składniki

  • 800 g filetów z dorsza
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 cienkie plasterki bekonu
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Rybę pokroić na 4 jednakowe porcje.

Mięso opłukać, osuszyć, usunąć ości i obficie skropić sokiem z cytryny.

Bekon podsmażyć bez tłuszczu do chrupkości. 4 kawałki folii alumi­niowej o wymiarach 40 x 40 cm wysmarować na środku tłuszczem i posypać siekaną natką pietruszki.

Porcje dorsza ułożyć na kawałkach folii, posypać wiórkami maślanymi, posolić i przyprawić pieprzem.

Na wierzchu ułożyć bekon.

Porcje zawinąć, łącząc ze sobą krawędzie folii.

Paczuszki włożyć do grilla lub mocno nagrzanego piekarnika.

Upieczoną rybę ułożyć na pod­grzanych talerzach, polać powstałym podczas pieczenia sosem i natychmiast podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *