Składniki
- 800 g filetów z dorsza
- 1 pęczek pietruszki
- 4 cienkie plasterki bekonu
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
Rybę pokroić na 4 jednakowe porcje.
Mięso opłukać, osuszyć, usunąć ości i obficie skropić sokiem z cytryny.
Bekon podsmażyć bez tłuszczu do chrupkości. 4 kawałki folii aluminiowej o wymiarach 40 x 40 cm wysmarować na środku tłuszczem i posypać siekaną natką pietruszki.
Porcje dorsza ułożyć na kawałkach folii, posypać wiórkami maślanymi, posolić i przyprawić pieprzem.
Na wierzchu ułożyć bekon.
Porcje zawinąć, łącząc ze sobą krawędzie folii.
Paczuszki włożyć do grilla lub mocno nagrzanego piekarnika.
Upieczoną rybę ułożyć na podgrzanych talerzach, polać powstałym podczas pieczenia sosem i natychmiast podawać.