Pieczona rybka po chełmińsku

Składniki

  • 75 dag filetów z łososia, dorsza, morszczuka albo tołpygi
  • 1 szklanka śmietanki
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 1-2 cebule
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pokruszony listek laurowy
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć, pokroić na porcje.

Skropić sokiem z cytryny i natrzeć zioła­mi oraz solą i pieprzem.

Przykryć folią spo­żywczą i odstawić na pół godziny.

Cebulę pokroić w kostkę.

Formę do zapiekania na­tłuścić i podgrzać nad ogniem.

Ułożyć w niej filety i posypać cebulą oraz pokruszonym listkiem laurowym.

Posypać wiórkami zim­nego tłuszczu.

Wstawić do nagrzanego pie­karnika (180-200°C) na 15 minut, następnie polać śmietaną i piec jeszcze 25 minut.

Jeśli ryba nadmiernie przeschnie, należy skropić ją jeszcze kilkoma łyżkami śmietany.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *