Składniki
- 70 dag filetów z ryby
- 2 czerstwe kajzerki
- 2 jaja,
- dymka lub szalotka
- 3 łyżki masła
- szklanka śmietany
- sól
- pieprz
- łyżka margaryny do wysmarowania formy
Przygotowanie
Kajzerki namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę posiekać i udusić na maśle. Rybę, kajzerki i cebulę zemleć w maszynce. Dodać jaja, sól, pieprz, wyrobić pulchną masę, dolewając w miarę potrzeby odrobinę śmietany.
Uformować z masy wałek, włożyć go do formy keksowej wysmarowanej margaryną, nakryć folią aluminiową i piec 40 minut; zdjąć folię i zrumienić jeszcze pieczeń (10 minut). Polać klops śmietaną i zapiekać następne 10 minut.
Podawać z ziemniakami z wody.