Pieczeń z ryby

Składniki

  • 70 dag filetów z ryby
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 jaja,
  • dymka lub szalotka
  • 3 łyżki masła
  • szklanka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • łyżka margaryny do wysmarowania formy

Przygotowanie

Kajzerki namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę posiekać i udusić na maśle. Rybę, kajzerki i cebulę zemleć w maszynce. Dodać jaja, sól, pieprz, wyrobić pulchną masę, dolewając w miarę potrzeby odrobinę śmietany.

Uformować z masy wałek, włożyć go do formy keksowej wysmarowanej margaryną, nakryć folią aluminiową i piec 40 minut; zdjąć folię i zrumienić jeszcze pieczeń (10 minut). Polać klops śmietaną i zapiekać następne 10 minut.

Podawać z ziemniakami z wody.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *