Pasztet z pangi

Składniki

  • 1 kg ryby pangi
  • 5 jajek
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tarta bułka
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, bułkę moczyć w mleku i odcisnąć.

Podane składniki zmielić przez maszynkę.

Utrzeć żółtka, margarynę, śmietanę i zmieloną rybę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i łyżką delikatnie wymieszać wszystkie składniki.

Do keksowej foremki uprzednio natłuszczonej oprószonej tartą bułką wyłożyć przygotowaną masę rybną.

Zapiec w temperaturze 190°C około 45 minut.

Gotowe danie wyłożyć na półmisek, pokroić w grube plastry i podawać z sosem cytrynowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *