Pasztet z łososia

Składniki

  • 400 g filetów z łososia
  • 200 ml śmietany 36%
  • 150 g gotowanych brokułów
  • 100 g szyjek rakowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki suszonych płatków czerwonej papryki
  • 2 łyżki siekanego, świeżego koperku
  • 20 ml soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek.

Filety lekko przemrozić, zemleć dwukrotnie, przełożyć do malaksera, dodać żółtka, śmietanę i zmiksować.

Dodać ubite białka, szyjki rakowe i brokuły.

Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wlać winiak i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki do pasztetu.

Piec w kąpieli wodnej (tzn. foremkę z pasztetem włożyć do blaszki z wodą) w temperaturze 120?C około 1 godzinę.

Po wystudzeniu wyjąć z foremki i podzielić na dwie części.

Jedną obtoczyć w papryce, a drugą w koperku i pokroić w plastry.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *