Pasztet z dorsza i ziemniaków

Składniki

  • 700 g filetów z dorsza
  • 350 g obranych ziemniaków
  • 300 ml śmietany
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g kaparów
  • 4 jajka
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • szczypta szafranu
  • 60 g masła sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować dodając do wody szafran zawinięty w kawałek gazy.

Po ugotowaniu ziemniaki odstawić na 30 minut, aby odparowały, następnie przetrzeć je przez sito.

Ser żółty utrzeć, ziemniaki wymieszać z serem, śmietaną, rozmąconymi jajkami i kaparami.

Przyprawić solą i pieprzem.

Filety pokroić w kostkę, wymieszać z puree ziemniaczanym.

Ugotowane jajka obrać ze skorupek.

Formę pasztetową nasmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę masy rybno-ziemniaczanej, w środku ułożyć rząd ugotowanych jajek, przykryć resztą masy. Formę nakryć natłuszczoną folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez 1 i 1/2 godz.

Podawać na ciepło lub ostudzić w formie, pokroić ostrym nożem w plastry i podawać na zimno z ostrym sosem.

Przygotowanie – 40 minut. Pieczenie – 1 godz 30 min.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *