Składniki
- 700 g filetów z dorsza
- 350 g obranych ziemniaków
- 300 ml śmietany
- 100 g żółtego sera
- 50 g kaparów
- 4 jajka
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- szczypta szafranu
- 60 g masła sól
- pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować dodając do wody szafran zawinięty w kawałek gazy.
Po ugotowaniu ziemniaki odstawić na 30 minut, aby odparowały, następnie przetrzeć je przez sito.
Ser żółty utrzeć, ziemniaki wymieszać z serem, śmietaną, rozmąconymi jajkami i kaparami.
Przyprawić solą i pieprzem.
Filety pokroić w kostkę, wymieszać z puree ziemniaczanym.
Ugotowane jajka obrać ze skorupek.
Formę pasztetową nasmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę masy rybno-ziemniaczanej, w środku ułożyć rząd ugotowanych jajek, przykryć resztą masy. Formę nakryć natłuszczoną folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez 1 i 1/2 godz.
Podawać na ciepło lub ostudzić w formie, pokroić ostrym nożem w plastry i podawać na zimno z ostrym sosem.
Przygotowanie – 40 minut. Pieczenie – 1 godz 30 min.