Pasztet kołobrzeski

Składniki

  • 2-3 filety śledziowe (tzw. matiasy)
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1?2 czerstwe kajzerki lub 2 kromki chleba tostowego namoczone w mleku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag margaryny lub masła
  • tarta bułka
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, oregano, bazylia)
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Ziemniaki, jeszcze ciepłe, przepuścić przez maszynkę lub praskę albo prze­trzeć przez sito.

Letnią margarynę należy utrzeć na krem, dodając trzy żółtka, odciśniętą bułkę i posiekaną zieleninę oraz ziemnia­ki.

Doprawić do smaku.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikat­nie połączyć z masą ziemniaczaną i dwo­ma łyżkami tartej bułki.

Formę natłuścić i wysypać tartą bułką, następnie wyłożyć połowę masy ziemniaczanej.

Jajka ugotowane na twardo pokroić w talarki, a śledziowe fi­lety w paseczki.

Ułożyć na masie ziem­niaczanej.

Przykryć resztą masy ziemnia­czanej i pokropić oliwą.

Wstawić do na­grzanego piekarnika (200 °C) i piec do lekkiego zrumienienia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *