Składniki
- 2-3 filety śledziowe (tzw. matiasy)
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 3 jajka
- 1?2 czerstwe kajzerki lub 2 kromki chleba tostowego namoczone w mleku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 10 dag margaryny lub masła
- tarta bułka
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, oregano, bazylia)
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
- sól
- pieprz
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie
Ziemniaki, jeszcze ciepłe, przepuścić przez maszynkę lub praskę albo przetrzeć przez sito.
Letnią margarynę należy utrzeć na krem, dodając trzy żółtka, odciśniętą bułkę i posiekaną zieleninę oraz ziemniaki.
Doprawić do smaku.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą ziemniaczaną i dwoma łyżkami tartej bułki.
Formę natłuścić i wysypać tartą bułką, następnie wyłożyć połowę masy ziemniaczanej.
Jajka ugotowane na twardo pokroić w talarki, a śledziowe filety w paseczki.
Ułożyć na masie ziemniaczanej.
Przykryć resztą masy ziemniaczanej i pokropić oliwą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) i piec do lekkiego zrumienienia.