Pasztet kapitański

Składniki

  • 60 dag filetów z morskich ryb
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
  • garść startego sera żółtego (parmezan albo wiórki rozmaitych serów dostępne na wagę w wielu sklepach)
  • sok z cytryny
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Bułki pokruszyć, zalać śmietaną i odstawić do na- pęcznienia, wymieszać z serem. Rybę oraz napęczniałe bułki przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, chrzan oraz posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki, przykryć płatkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30-40 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *