Składniki
- 60 dag filetów z morskich ryb
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 czerstwe bułki
- 2 łyżki startego chrzanu
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
- garść startego sera żółtego (parmezan albo wiórki rozmaitych serów dostępne na wagę w wielu sklepach)
- sok z cytryny
- warzywna przyprawa typu vegeta
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Filety umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Bułki pokruszyć, zalać śmietaną i odstawić do na- pęcznienia, wymieszać z serem. Rybę oraz napęczniałe bułki przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, chrzan oraz posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki, przykryć płatkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30-40 minut.