Składniki
Ciasto serowe:
- 200 g mąki
- 200 g odciśniętego twarogu
- 200 g masła
- sól
- jajko do smarowania
Farsz:
- 250 g tuńczyka z puszki
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Twaróg przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą, dodać oziębione masło, posiekać wraz z mąką. Dodać twaróg, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, wstawić do lodówki na 15 minut.
Tuńczyka odsączyć na sitku, rozdrobnić widelcem. Obrane jajka posiekać, połączyć z tuńczykiem, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 4 mm i pociąć je na kwadraty o boku 8 cm. Na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienia, formować trójkątne paszteciki dokładnie zlepiając brzegi.
Paszteciki ułożyć na blasze, wstawić na 10 minut do lodówki, posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego do temp. 200° C piekarnika i piec przez 25 minut.