Składniki
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g niesolonych orzechów ?macadamia” (aromatyczne orzechy, nieco podobne w smaku do orzechów laskowych)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 4 paszteciki (produkt gotowy)
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- przyprawa curry
- 100 g śmietany
- 8 filetów z matiesów
- 4 jaja przepiórcze
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obrać, drobno posiekać razem z potową rozmrożo-nego szpinaku i orzechami ?macadamia”, przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Paszteciki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsunąć do piekarnika, piec około 10 minut w temperaturze 200°C.
W tym czasie obrać cebulę, przepołowić ją, pokroić w drobną kostkę. Połowę masła rozpuścić w garnku, wsypać pokrojoną cebulę, zeszklić. Resztę szpinaku rozdrobnić, dodać do reszty, zamieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma szczypta-mi przyprawy curry. Polać śmietaną i odstawić potrawę na około 5 minut.
Filety rybne osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2-centymetrowe cząstki. Paszteciki wyjąć z piekarnika, napełnić masą szpinak-curry, pośrodku każdego talerza położyć jeden pasztecik, wokół niego rozmieścić cząstki ryby, garnirować masą szpinakowo-orzechową.
Resztę masła rozpuścić na patelni. Jedno po drugim rozbić i smażyć jaja przepiórcze. Po jednym jaju umieścić na każdym paszteciku, posypać przyprawą curry, podać do stołu.