Paszteciki z matiesami

Składniki

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g niesolonych orzechów ?macadamia” (aromatyczne orzechy, nieco podobne w smaku do orzechów laskowych)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 4 paszteciki (produkt gotowy)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • przyprawa curry
  • 100 g śmietany
  • 8 filetów z matiesów
  • 4 jaja przepiórcze

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obrać, drobno posiekać razem z potową rozmrożo-nego szpinaku i orzechami ?macadamia”, przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Paszteciki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsunąć do piekarnika, piec około 10 minut w temperaturze 200°C.

W tym czasie obrać cebulę, przepołowić ją, pokroić w drobną kostkę. Połowę masła rozpuścić w garnku, wsypać pokrojoną cebulę, zeszklić. Resztę szpinaku rozdrobnić, dodać do reszty, zamieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma szczypta-mi przyprawy curry. Polać śmietaną i odstawić potrawę na około 5 minut.

Filety rybne osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2-centymetrowe cząstki. Paszteciki wyjąć z piekarnika, napełnić masą szpinak-curry, pośrodku każdego talerza położyć jeden pasztecik, wokół niego rozmieścić cząstki ryby, garnirować masą szpinakowo-orzechową.

Resztę masła rozpuścić na patelni. Jedno po drugim rozbić i smażyć jaja przepiórcze. Po jednym jaju umieścić na każdym paszteciku, posypać przyprawą curry, podać do stołu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *