Paprykarz szczeciński

Składniki

  • 1 duża makrela wędzona
  • 100-200g koncentratu pomidorowego
  • 100g ryżu długoziarnistego
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • sproszkowana papryka słodka i ostra
  • odrobina cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ryż ugotować i przestudzić.

Makrele obrać i pozbawić ości.

Na łyżce oliwy szklimy cebulę, posypujemy szczyptą cukru, następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy.

Mieszamy z ryżem i makrelą.

Doprawiamy do smaku i dodajemy 2-3 łyżki oliwy.

Paprykarz można przełożyć do słoiczków, wlać na wierzch łyżkę oliwy, zakręcić i przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *