Panga zapiekana na porach

Składniki

  • 1 kg pangi
  • 10 średnich porów (białe części)
  • 30 dkg pieczarek
  • 8 marchewek
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki słonecznika
  • 2 pęczki koperku
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pory umyć, oczyścić, pokroić w grube plastry.

Marchew umyć, obrać i też pociąć plastry.

Pory gotować 1-2 minuty we wrzątku w osolonej wodzie.

Odcedzić, przelać zimną wodą na sicie.

Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć na oleju.

Na tym samym oleju podsmażyć marchewkę, podlać wodą i dusić około 5 minut.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem.

Na spodzie żaroodpornego naczynia układamy pieczarki i połowę warzyw, rybę i przykryć warzywami.

Posypać pestkami słonecznika.

Zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C około 20-25 minut.

Udekorować koperkiem i plasterkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *