Składniki
- 1 kg pangi
- 10 średnich porów (białe części)
- 30 dkg pieczarek
- 8 marchewek
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki słonecznika
- 2 pęczki koperku
- świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pory umyć, oczyścić, pokroić w grube plastry.
Marchew umyć, obrać i też pociąć plastry.
Pory gotować 1-2 minuty we wrzątku w osolonej wodzie.
Odcedzić, przelać zimną wodą na sicie.
Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć na oleju.
Na tym samym oleju podsmażyć marchewkę, podlać wodą i dusić około 5 minut.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem.
Na spodzie żaroodpornego naczynia układamy pieczarki i połowę warzyw, rybę i przykryć warzywami.
Posypać pestkami słonecznika.
Zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C około 20-25 minut.
Udekorować koperkiem i plasterkami cytryny.