Panga z pary

Składniki

  • 4 filety z pangi
  • 50 g masła
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 żółtko
  • 100 ml oliwy
  • ząbek czosnku
  • cytryna

Przygotowanie

Wlać 200 ml wody do szybkowaru, dodać masło i sól.

Wrzucić groszek.

Na górnych półkach szybkowaru położyć posolony, skropiony sokiem z cytryny filet z pangi.

Całość gotować 5-6 minut.

Wyjąć rybę i groszek.

Odlać wywar, zachować go w osobnym naczyniu.

Groszek zmiksować, stopniowo dodając wywar.

Przygotować sos aioli: zmiksować musztardę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i żółtkiem.

Do tej pasty dolewać powoli oliwę, stale ją miksując, aż powoli powstanie gładki sos.

Można go doprawić solą.

Rybę podawać z sosem, aioli, ćwiartkami cytryny i groszkowym puree.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *