Panga z makaronem

Składniki

  • 2 filety z pangi
  • makaron papardelle
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnki
  • 1 drobno posiekana mała papryczka chili
  • 2 żółtka
  • 50 ml oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety z pangi pokroić w kostkę 2,5 ? 3 cm ? zrobić to delikatnie aby nie zniszczyć struktury ryby.

Na patelni podgrzać oliwę, dodać chili, czosnek, natkę pietruszki, szczyptę soli i smażyć na malutkim ogniu aż składniki zmiękną.

Można podlać małą ilością wody lub białego wina.

Makaron ugorować według przepisu na opakowaniu.

Kiedy makaron jest prawie gotowy do smażących się czosnku i chili dodać rybę, smażyć przez 5-6minut co jakiś czas delikatnie mieszając.

Kiedy rybą będzie podsmażona (a właściwie ugotowana) wyciągnąć ją z sosu.

Wymieszać dobrze roztrzepane żółtka z solą, pieprzem i śmietaną.

Do oliwy z dodatkami dodać makaron i podgrzać aż do momentu kiedy będzie bardzo gorący ? wyłączyć ogień, dodać żółtka ze śmietaną i szybko dokładnie mieszać.

Nałożyć na talerz na makaron, ułożyć rybę, posypać świeżą natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

Udekorować zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *