Panga po grecku

Składniki

  • 1 kg filetów z pangi
  • ok. 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 kilograma marchwi
  • 30 dag pietruszki
  • 30 dag selera
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 15 dag przecieru pomidorowego (30%)
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sok z cytryny
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • cukier
  • czarny pieprz ziarnisty
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Filety umyć, podzielić na mniejsze części, skropić sokiem cytrynowym i oprószyć solą i pieprzem.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

Cebulę obrać i pokroić w plastry.

Podsmażyć cebulę na rozgrzanym oleju, po chwili dodać resztę warzyw i ciągle mieszając smażyć przez około 10-15 minut.

Dodać ziele angielskie i listek, dolać wody i całość dusić przez kolejne 10-15 minut.

Na osobnej patelni smażyć obtoczoną w mące rybę do uzyskania złotego koloru.

Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (według uznania).

Na dnie dość głębokiego półmiska ułożyć warstwę warzyw, na górze ułożyć podsmażone kawałki ryby i przykryć ją pozostałymi warzywami.

Podawać najlepiej na zimno.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *