Pączki z makreli

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • 3 jajka
  • 1 makrela wędzona
  • trochę natki pietruszki
  • czosnek i imbir mielony do smaku (niekoniecznie)
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, roztapiamy w niej masło. Do wody z masłem wsypujemy przesianą mąkę, szybko ucieramy i podgrzewamy na małym ogniu, starannie mieszając łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy garnek z ciastem z ognia, studzimy.

Do ciasta wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem na niskich obrotach.

Makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy i dodajemy do przestudzonego ciasta wraz z przyprawami i drobniutko posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy.

Łyżką nabieramy masę i kładziemy ją na gorący olej (najlepiej w rondlu). Smażymy na głębokim tłuszczu, tak jak tradycyjne pączki. Pączki są pyszne do warzyw, ryby po grecku lub do leczo.

Gdy podczas smażenia pączki zrumienią się z jednej strony, przewracamy je łyżką na drugą stronę tylko raz.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *