Składniki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- sól
- 3 jajka
- 1 makrela wędzona
- trochę natki pietruszki
- czosnek i imbir mielony do smaku (niekoniecznie)
- olej do smażenia
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, roztapiamy w niej masło. Do wody z masłem wsypujemy przesianą mąkę, szybko ucieramy i podgrzewamy na małym ogniu, starannie mieszając łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy garnek z ciastem z ognia, studzimy.
Do ciasta wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy i dodajemy do przestudzonego ciasta wraz z przyprawami i drobniutko posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Łyżką nabieramy masę i kładziemy ją na gorący olej (najlepiej w rondlu). Smażymy na głębokim tłuszczu, tak jak tradycyjne pączki. Pączki są pyszne do warzyw, ryby po grecku lub do leczo.
Gdy podczas smażenia pączki zrumienią się z jednej strony, przewracamy je łyżką na drugą stronę tylko raz.