Okoń zapiekany

Składniki

  • 3/4 kg okonia
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • 1 cytryna
  • 4 czarne oliwki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie

Żaroodporny półmisek wysmarować oliwą i wyłożyć cienkimi plastrami ziemniaków.

Ryby oczyścić, umyć, osuszyć i posolić.

Ułożyć na posolonych i posypanych pieprzem ziemniakach.

Każdą rybę naciąć po bokach na głębokość około 0,5 cm i na długość 5 cm.

W każde nacięcie wsunąć cząstkę cytryny (skórką do góry).

W miejsce oczu włożyć po oliwce.

Zmieszać tartą bułkę, paprykę, czosnek i natkę pietruszki.

Rybę polać oliwą, a z boku nalać 1 szklankę wrzątku.

Posypać wszystko wymieszanymi przyprawami i wstawić do piekarnika  rozgrzanego do około 175°C.

Zapiekać przez około pół godziny.

Ziemniaki powinny być miękkie, a ryba nie powinna się rozpadać po naciśnięciu palcem.

Podawać zaraz po przygotowaniu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *