Składniki
- 3/4 kg okonia
- 3 ziemniaki
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- 1 cytryna
- 4 czarne oliwki
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Przygotowanie
Żaroodporny półmisek wysmarować oliwą i wyłożyć cienkimi plastrami ziemniaków.
Ryby oczyścić, umyć, osuszyć i posolić.
Ułożyć na posolonych i posypanych pieprzem ziemniakach.
Każdą rybę naciąć po bokach na głębokość około 0,5 cm i na długość 5 cm.
W każde nacięcie wsunąć cząstkę cytryny (skórką do góry).
W miejsce oczu włożyć po oliwce.
Zmieszać tartą bułkę, paprykę, czosnek i natkę pietruszki.
Rybę polać oliwą, a z boku nalać 1 szklankę wrzątku.
Posypać wszystko wymieszanymi przyprawami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 175°C.
Zapiekać przez około pół godziny.
Ziemniaki powinny być miękkie, a ryba nie powinna się rozpadać po naciśnięciu palcem.
Podawać zaraz po przygotowaniu.