Składniki
- 8 okoni (po ok. 100g)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 450 g mąki
- 1 jajko
- 100g masła
- 2 łyżki oleju
- 8 papryczek chili
- 1 cebula
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Wypatroszone i oskrobane ryby z obcietymi do polowy płetwami i ogonem posolić i popieprzyć wewnątrz i z zewnątrz.
Włożyć do miski, pokropić białym winem, nakryć i odstawić na godzinę do lodówki.
W drugiej misce wymieszać mąkę, jako, zmielone orzechy i resztę wina.
Ryby wyjać z lodówki, oprószyć mąką, następnie zamoczyć w cieście winnym.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, smażyć okonie po 2 minuty z każdej strony i wykładać na półmisek.
Ryby udekorować krążkami smażonej cebuli oraz kawałkami warzyw i ostrych paryczek chili, uprzednio blanszowanych.
Ostatnio poznałem wspaniałą dziewczynę, zaprosiłem ją do siebie i obiecałem, że sam przygotuję romantyczną kolację we dwoje. Jednak nie miałem pomysłu co przygotować, poprosiłem siostrę o radę, a ona po chwili przysłała mi link do tej strony i tego dania. Myślałem, że nie dam rady przygotować takiego dania, ale poradziłem sobie. Dziewczyna była zachwycona i oczekuje na kolejną pyszną kolację przy świecach:)