Okoń w winie

Składniki

  • 8 okoni (po ok. 100g)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 450 g mąki
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 8 papryczek chili
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Wypatroszone i oskrobane ryby z obcietymi do polowy płetwami i ogonem posolić i popieprzyć wewnątrz i z zewnątrz.

Włożyć do miski, pokropić białym winem, nakryć i odstawić na godzinę do lodówki.

W drugiej misce wymieszać mąkę, jako, zmielone orzechy i resztę wina.

Ryby wyjać z lodówki, oprószyć mąką, następnie zamoczyć w cieście winnym.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, smażyć okonie po 2 minuty z każdej strony i wykładać na półmisek.

Ryby udekorować krążkami smażonej cebuli oraz kawałkami warzyw i ostrych paryczek chili, uprzednio blanszowanych.

1 Comment

  1. quba444

    Ostatnio poznałem wspaniałą dziewczynę, zaprosiłem ją do siebie i obiecałem, że sam przygotuję romantyczną kolację we dwoje. Jednak nie miałem pomysłu co przygotować, poprosiłem siostrę o radę, a ona po chwili przysłała mi link do tej strony i tego dania. Myślałem, że nie dam rady przygotować takiego dania, ale poradziłem sobie. Dziewczyna była zachwycona i oczekuje na kolejną pyszną kolację przy świecach:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *