Naleśniki z tuńczykiem

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 250 ml (1/4 l) mleka
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka tartego oregano

Na nadzienie:

  • puszka tuńczyka w oleju (140 g)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • świeżo mielony czarny pieprz

Ponadto:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 opakowania pikantnej pasty z tuńczyka (po 150 g)

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, solą oraz oregano i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na około 30 minut.

Tuńczyka osączyć z oleju na sicie. Wyrzucić zewnętrzne, zwiędłe liście sałaty, sałatę pokroić na cienkie paseczki, umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Cebulę obrać, przepołowić i pokroić w paseczki. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połowy, usunąć nasady ogonków i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać sałatę, cebulę, pomidory i tuńczyka, doprawić do smaku pieprzem.

Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oliwy. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Naleśnik usmażyć z obu stron na złoty kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oliwy). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 6-7 naleśników.

Na naleśnikach równomiernie rozsmarować pastę z tuńczyka, na niej rozłożyć sałatkę tuńczykową i zwinąć naleśniki w rulony.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *