Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 150 g mąki pszennej
- 6 jaj
- 250 ml (1/4 l) mleka
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka tartego oregano
Na nadzienie:
- puszka tuńczyka w oleju (140 g)
- 1/2 główki sałaty lodowej
- czerwona cebula
- 2 pomidory
- świeżo mielony czarny pieprz
Ponadto:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 opakowania pikantnej pasty z tuńczyka (po 150 g)
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, solą oraz oregano i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na około 30 minut.
Tuńczyka osączyć z oleju na sicie. Wyrzucić zewnętrzne, zwiędłe liście sałaty, sałatę pokroić na cienkie paseczki, umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Cebulę obrać, przepołowić i pokroić w paseczki. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połowy, usunąć nasady ogonków i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać sałatę, cebulę, pomidory i tuńczyka, doprawić do smaku pieprzem.
Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oliwy. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Naleśnik usmażyć z obu stron na złoty kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oliwy). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 6-7 naleśników.
Na naleśnikach równomiernie rozsmarować pastę z tuńczyka, na niej rozłożyć sałatkę tuńczykową i zwinąć naleśniki w rulony.