Składniki
Ciasto:
- 2 łyżki zmieszanych i siekanych aromatycznych ziół (szczypiorek, pietruszka, trybulka)
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 30 g stopionego masła
- 120 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 4 plasterki wędzonego łososia
- 400 ml świeżej cr?me fraîche
Przygotowanie
Te małe naleśniki mogą zastąpić bliny podawane z wędzoną rybą. Jeśli ciasto przygotowujemy wcześniej, siekamy zioła i dodajemy je tuż przed smażeniem naleśników.
Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia w naczyniu i robimy ciasto bez ziół. Odstawiamy na 2 godziny.
Dodajemy do ciasta siekane zioła, dobrze mieszamy i smażymy małe naleśniki na patelni beztłuszczowej do blinów lekko posmarowanej olejem. Gotowe naleśniki zsuwamy na płytę i odstawiamy do lekko rozgrzanego piekarnika.
Przygotowujemy talerz łososia lub innej wędzonej ryby i naczynie ze świeżą śmietaną i podajemy wszystko jednocześnie. Możemy też usmażyć duże, cienkie naleśniki i podawać je zawinięte z nadzieniem.
Dla 4 osób.
Przepyszne te naleśniki są, uwielbiam to połączenie – łosoś i zioła a do tego naleśniki:)