Naleśniki z łososiem i ziołami

Składniki

Ciasto:

  • 2 łyżki zmieszanych i siekanych aromatycznych ziół (szczypiorek, pietruszka, trybulka)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 30 g stopionego masła
  • 120 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • 400 ml świeżej cr?me fraîche

Przygotowanie

Te małe naleśniki mogą zastąpić bliny podawane z wędzoną rybą. Jeśli ciasto przygotowujemy wcześniej, siekamy zioła i dodajemy je tuż przed smażeniem naleśników.

Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia w naczyniu i robimy ciasto bez ziół. Odstawiamy na 2 godziny.

Dodajemy do ciasta siekane zioła, dobrze mieszamy i smażymy małe naleśniki na patelni beztłuszczowej do blinów lekko posmarowanej olejem. Gotowe naleśniki zsuwamy na płytę i odstawiamy do lekko rozgrzanego piekarnika.

Przygotowujemy talerz łososia lub innej wędzonej ryby i naczynie ze świeżą śmietaną i podajemy wszystko jednocześnie. Możemy też usmażyć duże, cienkie naleśniki i podawać je zawinięte z nadzieniem.

Dla 4 osób.

1 Comment

  1. poleczka

    Przepyszne te naleśniki są, uwielbiam to połączenie – łosoś i zioła a do tego naleśniki:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *