Naleśniki z łososiem i szpinakiem

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 250 ml (1/4 l) mleka
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 300 g szpinaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 40 g masła
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 200 g wędzonego łososia w plasterkach

Ponadto:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Mąkę na ciasto przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem oraz solą i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.

Przebrać szpinak, usunąć grubsze szypułki. Liście dokładnie umyć i osączyć z wody.

Cebulę i czosnek obrać i drobniutko pokroić. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulkę i czosnek, dodać szpinak i razem zagotować. Przykryć i dusić do czasu, aż szpinak zacznie się rozpadać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oliwy. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na jasnobrązowy kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oliwy). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 3 naleśniki.

Na usmażonych naleśnikach rozsmarować szpinak, a na nim ułożyć wędzonego łososia. Zrolować i podawać ciepłe.

Zamiast szpinaku możesz przygotować nadzienie z 200 g twarożku śmietankowego wymieszanego z 1 łyżeczką chrzanu, posmarować nim naleśniki, posypać siekanym koperkiem, na wierzchu ułożyć łososia i zrolować.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *