Mus z tuńczyka

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki gorącego mleka
  • 2 łyżki posiekanych korniszonów
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • biały pieprz
  • sól
  • natka pietruszki i miniaturowe pomidory do przybrania

Przygotowanie

Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, dokładnie rozpuścić w gorącym mleku.

Tuńczyka odsączyć z zalewy, podzielić na niewielkie ka­wałki.

Śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubić na krem, dodać jogurt, rozpuszczoną żelatynę, korniszo­ny i rozdrobnionego tuńczyka.

Składniki dokładnie wymieszać, gdy trzeba, doprawić do smaku.

Mus nałożyć do szklanych, porcjowych pucharków i wstawić do lodówki nawet na 2 godziny.

Podawać przybrany listkami pietruszki i miniaturowymi pomidorami.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *