Składniki
- 2 puszki tuńczyka w zalewie
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki gorącego mleka
- 2 łyżki posiekanych korniszonów
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- biały pieprz
- sól
- natka pietruszki i miniaturowe pomidory do przybrania
Przygotowanie
Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, dokładnie rozpuścić w gorącym mleku.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, podzielić na niewielkie kawałki.
Śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubić na krem, dodać jogurt, rozpuszczoną żelatynę, korniszony i rozdrobnionego tuńczyka.
Składniki dokładnie wymieszać, gdy trzeba, doprawić do smaku.
Mus nałożyć do szklanych, porcjowych pucharków i wstawić do lodówki nawet na 2 godziny.
Podawać przybrany listkami pietruszki i miniaturowymi pomidorami.