Morszczuk z sosem cebulowym

Składniki

  • 2 morszczuki
  • 5 cebul
  • 1/2 szklanki słodkiej sherry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka gwiazdek anyżku
  • olej sojowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ryby pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz anyżkiem i skropić sosem sojowym oraz sherry.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.

W miedzy czasie cebulę pokrojona na plasterki podsmażyć an rozgrzanym oleju po czym doprawić ją reszta sosu sojowego oraz cukrem i trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut.

Po tym czasie powstały sos rozcieńczyć odrobiną ciepłej wody i przetrzeć przez sito.

Natomiast rybę odsączyć z marynaty i smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony.

Przed podaniem polać sosem cebulowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *