Składniki
- 40 dag filetów z ryby morskiej
- 1 szklanka rosołu z kostki (warzywny, grzybowy)
- 4 łyżki zimnego mleka
- 6 jajek
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki przesianej mąki
- sok z cytryny
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, rozmaryn)
- sól
- pieprz lub mielona ostra papryka
Przygotowanie
Rybę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, ułożyć w płaskim garnku, zalać gorącym rosołem z kostki i gotować na małym ogniu do miękkości – ryba nie powinna się rozpaść, delikatnie odcedzić.
Jajka ubić z solą i pieprzem, dodając zimne mleko, dodać mąkę i posiekaną zieleninę, wyrobić na jednolitą masę.
Na średniej patelni rozgrzać łyżkę masła, wyłożyć połowę ryby i zalać połową masy jajecznej.
Smażyć jak tradycyjny omlet do chwili, gdy masa jajeczna nie zetnie się z wierzchu (ci, którzy lubią bardziej wypieczone omlety, mogą wstawić gotowy omlet na chwilę do nagrzanego piekarnika), podzielić na połowę.
Z pozostałych składników podobnie przygotować drugi omlet.