Morski omlet po pucku

Składniki

  • 40 dag filetów z ryby morskiej
  • 1 szklanka rosołu z kostki (warzywny, grzybowy)
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki przesianej mąki
  • sok z cytryny
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, rozmaryn)
  • sól
  • pieprz lub mielona ostra papryka

Przygotowanie

Rybę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, ułożyć w płaskim garnku, zalać gorącym rosołem z kostki i gotować na małym ogniu do miękkości – ryba nie powinna się rozpaść, delikatnie odcedzić.

Jajka ubić z solą i pieprzem, dodając zimne mleko, dodać mąkę i posiekaną zieleninę, wyrobić na jednolitą masę.

Na średniej patelni rozgrzać łyżkę masła, wyłożyć po­łowę ryby i zalać połową masy jajecznej.

Smażyć jak tradycyjny omlet do chwili, gdy masa jajeczna nie zetnie się z wierzchu (ci, którzy lubią bardziej wypieczone om­lety, mogą wstawić gotowy omlet na chwilę do nagrzanego piekarnika), podzielić na połowę.

Z pozostałych składników podob­nie przygotować drugi omlet.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *