Mintaj z fasolką

Składniki

  • około 1/2 kg mrożonego mintaja
  • około 1/3 szklanki oleju sojowego
  • 1 szklanka drobnej białej fasoli
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 3 pomidory lub pełna łyżka koncentratu
  • listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, nazajutrz ugotować w tej samej wodzie na bardzo słabym ogniu, uważając by się nie rozpadła. Rybę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i po 10 minutach osuszyć w bibułce, posolić, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Utrzymywać w cieple. W płaskim rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zaszklić drobno pokrajaną cebulę, dodać wszystkie przyprawy, wino i tyleż samo wody, gotować 10 minut. Następnie włożyć do rondla obsmażone ryby, roztarty ząbek czosnku i na słabym ogniu dusić 5 minut. Ugotowaną fasolę osączyć bardzo dokładnie na sitku, dodać do rondla z rybą i nie mieszając, a jedynie poruszając rondlem, dusić pod przykryciem 10 minut, również na słabym ogniu tak, by ryby i fasolka pozostały w całości. Tak przyrządzony mintaj powinien być pikantny, dobrze jest więc dodać kawałek ostrej papryczki. Podawać z sałatą lub inną surówką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *