Składniki
- 4 kawałki mintaja
- 5 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 cytryny
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie
Mintaja osuszyć, posolić, skropić cytryną i smażyć na grillu.
Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pół cebuli pokroić, poddusić razem z marchewką.
Ziemniaki zetrzeć na tarce na małychoczkach, dodać 2 jajka, wyciśnięty czosnek, starte pół cebuli, posiekaną pietruszkę, mąkę, przyprawić solą i pieprzem.
Na rozgrzany olej ułożyć ciasto ziemniaczane (cienkie) nałożyć 2 kawałki mintaja, oraz marchewkę, przykryć delikatnie ciastem ziemniaczanym, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Muszę wypróbować ten przepis. Lubię i ryby i placki ziemniaczane.