Mintaj w cieście z pieczarkami

Składniki

  • 1 kg fileta z mintaja
  • 0,5 kg pieczarek
  • 10 dkg mąki
  • 2 jajka
  • woda
  • mąka do obtaczania ryby
  • 0,5 kostki masła
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rybę umyć, pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć.

Ciasto przygotować z mąki i jajek, dodać wodę sól i pieprz i wymieszać.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęściejszą niż na naleśniki.

Rybę obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w cieście i smażyć na gorącym głębokim tłuszczu.

W drugim naczyniu dusić pieczarki na maśle, posolić i popieprzyć do smaku.

Na talerz wyłożyć usmażoną rybę i położyć pieczarki.

Podawać na gorąco.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *