Mintaj pieczony z papryką

Składniki

  • 75 dag filetów rybnych, np. z mintaja
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • biały pieprz
  • mielona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na mniejsze porcje i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 10 minut.

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w niezbyt grube paski. Cebule obieramy i kroimy w krążki. Warzywa przesmażamy na patelni na łyżce oliwy.

Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą. Na dnie układamy kawałki ryby, obkładamy papryką i podsmażoną cebulą, posypujemy solą, pieprzem i mieloną papryką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 °C. Naczynie z rybą wstawiamy do ciepłego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami puree lub pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *