Składniki
- 75 dag filetów rybnych, np. z mintaja
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- biały pieprz
- mielona papryka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na mniejsze porcje i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 10 minut.
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w niezbyt grube paski. Cebule obieramy i kroimy w krążki. Warzywa przesmażamy na patelni na łyżce oliwy.
Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą. Na dnie układamy kawałki ryby, obkładamy papryką i podsmażoną cebulą, posypujemy solą, pieprzem i mieloną papryką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 °C. Naczynie z rybą wstawiamy do ciepłego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami puree lub pieczywem.