Mintaj na słodko

Składniki

  • 1 kg filetów z mintaja lub morszczuka
  • litr mleka
  • 5 dag rodzynek
  • łyżka masła
  • szalotka lub dymka
  • łyżka miodu
  • półtorej szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 cytryny
  • niepełna szklanka śmietanki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Zagotować mleko. Zestawić z ognia. Rybę opłukać, włożyć do gorącego mleka na 3 minuty. Odcedzić i pokroić na spore kawałki. Rodzynki moczyć 10 minut w gorącej wodzie. Cytryny wyszorować. Z dwóch wycisnąć sok, a trzecią pokroić w plasterki. Szalotkę obrać i posiekać. Wino i sok z cytryny podgrzać w garnku. Odstawić.

Na dużej patelni (na małym ogniu) podsmażyć na maśle szalotkę, dodać miód i rodzynki, następnie wlać wino z sokiem z cytryny i wrzucić plasterki cytryny. Gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Zmniejszyć ogień, dodać kawałki ryby, przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut.

Rybę, plasterki cytryny i rodzynki wyjąć, ułożyć na półmisku. Sos wymieszać ze śmietanką, ubić trzepaczką i polać nim rybę.

Podawać z ryżem na sypko oraz surówką z marchwi, jabłka i chrzanu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *