Miętus z grzybami i winem

Składniki

  • 1 kg miętusa
  • 15 dag dowolnych grzybów
  • 3 szklanki białego albo czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki mąki
  • 10 małych cebul
  • 1 płaska łyżka Vegety
  • 6 łyżek oleju (np. sojowego)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rybę sprawić, usunąć ości, pokroić na kawałki, posolić i opieprzyć.

Obtoczyć w mące.

Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu i obrumienić na nim rybę.

Wsypać resztę mąki i wlać wino.

Wrzucić cebulę, pokrojone grzyby i przyprawę.

Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć rybę na półmisek, a sos w szybkowarze odparowywać przez 5 minut na dużym ogniu.

Wrzucić do niego resztę masła i wylać na rybę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *