Składniki
- ok. 800 g fenkułu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- sok i starta skórka z 1 limetki
- 4 podwójne filety z matiesów
- plasterki limetki do przybrania
Przygotowanie
Fenkuł oczyścić, umyć, przepołowić, wyciąć głąb, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek, dodać fenkuł, podsmażyć na silnym ogniu.
Podlać wodą (około 150 ml), przyprawić warzywa solą i pieprzem, gotować pod przykryciem około 8 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, aby warzywa mogły odparować. Wymieszać sok i startą skórkę z limetki razem z fenkułem, następnie ostudzić.
Matiesy osuszyć papierowym ręcznikiem, warzywa ułożyć na talerzu z matiesami. Można je przybrać plastrami limetki.