Matiesy w warzywach

Składniki

  • ok. 800 g fenkułu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok i starta skórka z 1 limetki
  • 4 podwójne filety z matiesów
  • plasterki limetki do przybrania

Przygotowanie

Fenkuł oczyścić, umyć, przepołowić, wyciąć głąb, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek, dodać fenkuł, podsmażyć na silnym ogniu.

Podlać wodą (około 150 ml), przyprawić warzywa solą i pieprzem, gotować pod przykryciem około 8 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, aby warzywa mogły odparować. Wymieszać sok i startą skórkę z limetki razem z fenkułem, następnie ostudzić.

Matiesy osuszyć papierowym ręcznikiem, warzywa ułożyć na talerzu z matiesami. Można je przybrać plastrami limetki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *