Marynowany pstrąg z grilla

Składniki

  • 3 pstrągi
  • 50 ml oliwy
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka koperku suszonego
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pęczek zielonej cześci dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • cebula
  • cytryna
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Przygotowanie

Przygotowanie marynaty do ryby: drobno posiekać dymkę, natkę pietruszki, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach.

Wymieszać razem oliwę, sól, pieprz, skórkę cytrynową, natkę pietruszki, dymkę, koperek, kurkumę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę oraz kolendrę.

Ryby opłukać, osuszyć i natrzeć marynatą w środku i z zewnątrz.

Tak przygotowane ryby odłożyć na godzinę.

Pokroić w plasterki cebulę i cytrynę.

Do środka ryby włożyć po kilka plasterków cebuli i cytryny oraz kilka gałazek lubczyku.

Ryby włożyć do specjalnych kratek do pieczenia na grillu i położyć na dobrze rozgrzany grill.

W trakcie pieczenia posmarować pozostałą marynatą.

Ryby grillować około 20 minut, w trakcie pieczenia należy odwrócić je.

Podawać z ulubioną sałatką, pomidorkami, plasterkami cukini oraz cytryny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *