Makrela po szwedzku

Składniki

  • 80 dag filetów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1- 2 kwaszone ogórki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szklanka jogurtu
  • łyżka mąki
  • 2?3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyte i osuszone filety skropić sokiem z cy­tryny, przykryć, wstawić na godzinę do lodów­ki.

Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i imbirem, natrzeć filety i ponownie odstawić na godzinę do lodówki.

Po godzinie rybę obto­czyć w mące i usmażyć na złoty kolor na silnie rozgrzanym oleju.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, włożyć filety, na każdym ułożyć plastry kwaszonego ogórka.

Jogurt wymieszać z solą, pieprzem posiekaną natką pietruszki i polać nim rybę.

Wstawić na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika.

Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *