Składniki
- 80 dag filetów
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1- 2 kwaszone ogórki
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szklanka jogurtu
- łyżka mąki
- 2?3 łyżki oleju
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umyte i osuszone filety skropić sokiem z cytryny, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki.
Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i imbirem, natrzeć filety i ponownie odstawić na godzinę do lodówki.
Po godzinie rybę obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na silnie rozgrzanym oleju.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, włożyć filety, na każdym ułożyć plastry kwaszonego ogórka.
Jogurt wymieszać z solą, pieprzem posiekaną natką pietruszki i polać nim rybę.
Wstawić na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika.
Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.