Składniki
- 70 dag filetu z łososia
- jajko
- po 2 łyżki mąki kukurydzianej i bułki tartej
- sok z cytryny
- 3 łyżki oleju
- przyprawa do ryb
- łyżka masła
Sos:
- 1 szklanka śmietany 18-proc.
- 2 łyżki koperku
- 1 szklanka białego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Z filetu zdejmujemy skórę. Rybę dzielimy na 4 porcje, skraplamy sokiem, oprószamy przyprawą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Porcje ryby obtaczamy w jajku rozkłóconym z 3 łyżkami wody i w panierce z mąki i bułki.
Smażymy (3 minuty z każdej strony) na oleju z dodatkiem masła. Rybę układamy w formie wyłożonej folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 150 °C.
Do tłuszczu ze smażenia wlewamy wino, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i gotujemy, mieszając, aż połowa sosu odparuje. Wsypujemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rybę układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i kleksami sosu.
Kiedyś nie znosiłem tej ryby, jak słyszałem słowo Łosoś to dosłownie niedobrze mi się robiło. I nie potrafiłem wytłumaczyć, czemu tak nie lubię tej ryby, może miałem jakiś uraz z dzieciństwa. Ostatnio mój tata (który lubi gotować) przygotował Łososia według tego przepisu i z ręką na sercu mówię wam, że obrzydzenie do ryby mi minęło. Może nałożyło się to z tym, że strasznie głodny wróciłem do domu. Ale stanowczo polecam ten przepis, nawet dla tych, którzy nie lubią Łososia. Sam sos koperkowy też jest bardzo dobry i ogólnie jest to zdrowa potrawa.