Składniki
- 80 dkg łososia
- 3 dkg masła
- 3 dkg oleju
- 1 cytryna lub 1?2 dkg kwasku cytrynowego
- zielenina
- sól
Przygotowanie
Łososia ogolić, sprawić, opłukać, odcisnąć z wody, pokroić na dzwonka o grubości około 2 cm.
Duże, szorstkie dzwonka podzielić na połowę, usunąć kręgosłup.
Rybę osolić, pozostawić na godzinę, osuszyć, posmarować olejem każdy kawałek ryby, oraz silnie rozgrzany ruszt, ułożyć na nim kawałki ryby, piec około 15 minut.
W połowie pieczenia rybę obrócić na drugą stronę i uważać, żeby się nie przypaliła.
Gdy porcje ryby się zrumienią i będą miękkie (spróbować nakłuwając widelcem, lub ostro zaostrzonym patyczkiem) ? wyjąć, ułożyć na półmisku, na każde dzwonko położyć po kawałku masła, skropić sokiem z cytryny ( lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym).
Obok ryby ułożyć resztę cytryny pokrojonej w cząstki lub talarki, przybrać zieleniną.
Podawać z ziemniakami, frytkami i sałatą głowiastą z olejem, oddzielnie podać sos tatarski.