Łosoś w sosie borowikowym

Składniki

  • 2 kawałki łososia
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 2 dag suszonych lub mrożonych borowików
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • łyżka posiekanej natki
  • rozmaryn
  • ćwiartka cytryny

Przygotowanie

Grzyby suszone zalewamy 3/4 szklanki zimnej wody, przykrywamy i odstawiamy na noc. Odcedzamy, wodę zachowujemy.

Kapelusze kroimy w paski, nóżki drobno. Smażymy. Dodajemy pokrojoną cebulę, szklimy.

Do grzybów wlewamy wodę z moczenia (bez osadu), dodajemy liść i ziele. Dusimy ok. 15 minut. Mąkę rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnej wody, wlewamy do sosu. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.

Kaszę gotujemy. Łososia myjemy, solimy. Smażymy na patelni 2-3 minuty z każdej strony, przykrywając folią aluminiową. Łosoś powinien być chrupiący z zewnątrz, a w środku soczysty i miękki. Układamy na gorącym sosie grzybowym, posypujemy natką i dekorujemy rozmarynem. Skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z kaszą gryczaną.

Łososia możemy wcześniej posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Do potrawy możemy użyć łososia w dzwonkach.

1 Comment

  1. Joanna

    Nie przepadam za łososiem, ale w sosie borowikowym powinien być smaczniejszy. Grzyby bardzo lubię to smak łososia nie będzie mi aż tak przeszkadzać:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *