Łosoś w porach

Składniki

  • 6 dzwonków łososia
  • 5 porów
  • 1/4 l rybnego wywaru
  • 3 łyżki białego wytrawnego wermutu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • masło
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pory pokroić na grube plasterki, włożyć je do naczynia żaroodpornego po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i zalać połową wywaru rybnego.

Następnie wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200?C na 10 minut.

W miedzy czasie pozostały wywar wymieszać razem ze śmietaną wermutem i doprawić odrobiną soli oraz pieprzu.

Dzwonka łososia obsmażyć na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć je do naczynia z porami, dusić około 5 minut pod przykryciem.

Sos z pieczenia z łososia wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem trzymać na ogniu do zgęstnienia.

Przed podaniem ułożyć łososia na półmisku, obłożyć porami i polać sosem.

1 Comment

  1. Krzysztof

    Ostatnio wypróbowałem ten przepis, bo moja dziewczyna bardzo lubi Łososia, i udało mi się. Smakowało i jej i mnie. Polecam wszystkim wypróbowanie tego, naprawdę warto 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *