Składniki
- 6 kawałków (dzwonek) świeżego łososia
- 1 cebula
- 2 l wody
- 3 łyżki octu winnego
- 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
- 6 plasterków cytryny
- 2 łyżki gęstego, dekoracyjnego majonezu
- liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- liście sałaty lub pokrojone na skos plasterki świeżego ogórka
Sos:
- 1 szklanka majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanych, marynowanych pieczarek
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie
Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, aż napęcznieje.
Do gorącej wody dodać cebulę, przyprawy, ocet winny, zagotować.
Do wrzątku włożyć kawałki łososia i gotować przez 10 minut na niewielkim ogniu w odkrytym naczyniu (ryba powinna być miękka, ale nierozgotowana), odstawić do wychłodzenia.
Przygotowanie sosu: majonez połączyć ze śmietaną, dodać drobno posiekane pieczarki, jajka i koperek, mieszać, gdy trzeba, doprawić do smaku, odstawić w chłodne miejsce.
Zimne porcje łososia rozłożyć na półmisku na liściach sałaty lub plasterkach świeżego ogórka, na każdej porcji położyć plasterek cytryny, listek pietruszki i ?różyczkę” z majonezu z wciśniętym ziarenkiem pieprzu.
Przecedzić przez sito wyłożone gazą 2 szklanki wywaru, doprowadzić do wrzenia, dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści.
Tężejącą galaretą zalać porcje łososia, półmisek przybrać zieleniną.
Odstawić w chłodne miejsce.