Łosoś w majonezie

Składniki

  • 6 kawałków (dzwonek) świeżego łososia
  • 1 cebula
  • 2 l wody
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
  • 6 plasterków cytryny
  • 2 łyżki gęstego, dekoracyjnego majonezu
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • liście sałaty lub pokrojone na skos plasterki świeżego ogórka

Sos:

  • 1 szklanka majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanych, marynowanych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, aż napęcznieje.

Do gorącej wody dodać cebulę, przy­prawy, ocet winny, zagotować.

Do wrzątku włożyć kawałki łososia i gotować przez 10 minut na niewiel­kim ogniu w odkrytym naczyniu (ryba powinna być mięk­ka, ale nierozgotowana), odstawić do wychłodzenia.

Przygotowanie sosu: majonez połączyć ze śmietaną, dodać drobno posiekane pieczarki, jajka i ko­perek, mieszać, gdy trzeba, doprawić do smaku, odstawić w chłodne miejsce.

Zimne porcje łososia rozłożyć na półmisku na liściach sałaty lub plasterkach świeżego ogórka, na każdej porcji położyć plasterek cytryny, listek pietruszki i ?różyczkę” z majonezu z wciśniętym ziarenkiem pieprzu.

Przecedzić przez sito wyłożone gazą 2 szklanki wywaru, doprowadzić do wrze­nia, dodać żelatynę, mieszać, aż się rozpuści.

Tężejącą galaretą zalać porcje łososia, pół­misek przybrać zieleniną.

Odstawić w chłodne miejsce.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *