Składniki
- 4 porcje łososia, po 250 g
- 450 g różnych warzyw z puszki lub mrożonych (Leipziger Allerlei)
- sok z 1 cytryny
- 1/8 l octu winnego
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1/2 cytryny
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki śmietany
- po 1 łyżce drobnych listków kopru i posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziarnka pieprzu
Przygotowanie
Kawałki ryby opłukać zimną wodą i pokropić sokiem cytrynowym.
Cebulę pokroić w krążki, cytrynę w plasterki.1/2 l wody gotować przez 10 minut z octem, solą, krążkami cebuli, plasterkami cytryny, liściem laurowym i ziarenkami pieprzu.
Kawałki ryby włożyć do wrzącego wywaru, zmniejszyć ogień, gotować rybę przez 10 minut na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę, usunąć nasiona.
Mieszankę warzywną podgrzać i wyłożyć do ogrzanej uprzednio miski.
Kawałki ryby ułożyć na warzywach.
Miskę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 °C.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w1/4 l przecedzonego wywaru z ryb; zagotować.
Do sosu dodać pokrojone pomidory, śmietanę i zieleninę, doprawić do smaku cukrem i solą.