Łosoś po lipsku

Składniki

  • 4 porcje łososia, po 250 g
  • 450 g różnych warzyw z puszki lub mrożonych (Leipziger Allerlei)
  • sok z 1 cytryny
  • 1/8 l octu winnego
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1/2 cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki śmietany
  • po 1 łyżce drobnych listków kopru i posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziarnka pieprzu

Przygotowanie

Kawałki ryby opłukać zimną wodą i pokropić sokiem cytrynowym.

Cebulę pokroić w krążki, cytrynę w plasterki.1/2 l wody gotować przez 10 minut z octem, solą, krąż­kami cebuli, plasterkami cy­tryny, liściem laurowym i zia­renkami pieprzu.

Kawałki ryby włożyć do wrzącego wywaru, zmniejszyć ogień, gotować rybę przez 10 minut na bardzo małym ogniu, nie dopuszcza­jąc do wrzenia.

Pomidory ob­rać ze skóry i pokroić w kost­kę, usunąć nasiona.

Mieszankę warzywną podgrzać i wyłożyć do ogrzanej uprzednio miski.

Kawałki ryby ułożyć na wa­rzywach.

Miskę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 °C.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w1/4 l przecedzonego wywaru z ryb; zagotować.

Do sosu dodać pokrojone pomidory, śmietanę i zieleninę, doprawić do smaku cukrem i solą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *