Lin z rodzynkami i winem

Składniki

  • 1 kg lina
  • 10 dag rodzynków
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 dag masła lub margaryny
  • 2 dag mąki
  • wywar z warzyw
  • goździki
  • cynamon
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Oczyszczonego i wypatroszonego lina umyć i pokroić na porcje.

Włożyć do wywaru i wlać wino.

Dodać przyprawy i ugotować na małym ogniu.

Po ugotowaniu wyjąć na talerz i skropić wywarem.

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką i zasmażyć nie rumieniąc.

Wlewać powoli zimny przecedzony wywar szybko mieszając trzepaczką.

Zagotować.

Włożyć rybę, dodać opłukane rodzynki i chwilę pogotować.

Doprawić do smaku wedle uznania.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *