Lin w galarecie

Składniki

  • 1 ok. 80 dkg lin
  • marchewka
  • pietruszka
  • zielony groszek z puszki
  • żelatyna
  • cukier
  • sok z cytryny
  • ocet do oczyszczenia lina
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Lina ułożyć w  miseczce i polewać dokładnie octem.

W chwili kiedy śluz na rybie stanie się biały ściągnąć go dokładnie nożem (lina po takim zabiegu nie trzeba skrobać, łusek nie czuć a ryba jest pyszna).

Patroszyć ją – odciąć głowę i filetować.

Przygotować wywar jarzynowo-rybny.

Do garnka włożyć pokrojone jarzyny, liść laurowy, zalać wodą i gotować przez 20 minut.

Po tym czasie włożyć kawałki lina.

Wywar powinien przykrywać rybę na całej powierzchni.

Gotować około 30 minut na niedużym ogniu, który daje tylko „mruganie” powierzchni.

Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę cukru.

Rybę wyjąć ostrożnie z wywaru, ułożyć na półmisku (po ostrożnym wyjęciu ości).

Rozpuścić żelatynę i dodać do wcześniej odcedzonego wywaru, dodać pieprz, chwilkę podgrzewać, a  następnie klarować wywar i ostudzić.

Na rybie ułożyć marchewkę gotowaną z ryba pokrojoną w plasterki i zielony groszek.

Zalać tężejącym wywarem i poczekać aż stężeje.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *