Leszcz nadziewany w galarecie

Składniki

  • 1,2 kg leszcza

Nadzienie:

  • cebula
  • 2 czerstwe bułki
  • szklanka mleka
  • porcja włoszczyzny(bez kapusty)
  • 1 jajo
  • łyżka masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • łyżka żelatyny
  • łyżka rodzynek
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Sprawionego leszcza podzielić na dzwonka. Nożem oddzielić ości i mięso, pozostawiając samą skórę. Oddzielone mięso z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Surowe żółtko utrzeć z łyżką masła, dodać zmieloną masę oraz przyprawy, całość dobrze wyrobić. Na koniec dodać ubitą z białka pianę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, podczas mieszania z pianą wsypać łyżkę tartej bułki.

Zwilżyć wodą stolnicę, rozłożyć na niej skóry z dzwonka ryby, nałożyć do nich przygotowane nadzienie, wyrównać nożem. Oczyszczone i pokrojone w słupki warzywa zalać wodą, dodać cukier, pieprz, sól do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut. Z pomocą łopatki płasko ułożyć nadziane dzwonka ryby w wywarze.

Gotować na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać do wywaru łyżkę umytych rodzynek i łyżkę żelatyny rozpuszczonej w zimnej, przegotowanej wodzie. Ugotowane dzwonka wyłożyć na półmisek, obłożyć warzywami i rodzynkami, zalać gęstniejącą galaretą. Podawać z chrzanem lub z sosem tatarskim i białym pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *