Kulki rybne po żydowsku

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 1 kg szczupaka
  • 1 kg płoci
  • 5 dużych cebul
  • 2 litry wody
  • 3 jaja
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki bardzo zimnej wody

Przygotowanie

Ryby odfiletować. Z głów usunąć oczy i skrzela, dokładnie wypłukać. Oczyszczone głowy, skórę, kręgosłupy i płetwy oraz 4 pokrojone w plasterki cebule włożyć do dużego płaskiego garnka, wsypać 2 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, zalać 2 litrami wody, gotować na średnim ogniu.

Filety rybne oraz piątą cebulę zemleć w maszynce do mięsa, przełożyć do miski. Wbić jaja, wlać lodowatą wodę, dodać cukier, bułkę tartą, resztę soli i pieprzu, ubijać przez 2-3 minuty, aż masa stanie się puszysta i jednolita.

Mokrymi rękami formować kulki. Do gorącego wywaru wlać 3 łyżki zimnej wody, ostrożnie kłaść kulki rybne, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez półtorej godziny. Odkryć po godzinie. Rybę przestudzić przed przełożeniem do dużej salaterki.

Przecedzić wywar, zalać kulki, ułożyć plasterki marchewki wokół ryby, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Podawać z utartym chrzanem i białym pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *